Ešte nie tak dávno bolo úplne normálne denne skonzumovať minimálne jedno vajíčko. V posledných rokoch sa však táto potravina dostala na zoznam jedál, ktoré je potrebné obmedzovať. Pravdou je, že tento zlatý poklad neodmysliteľne patrí k zdravému spôsobu života.
50 gramové vajíčko obsahuje:
- Vitamíny A, B a E
- Fosfor, vápnik, železo, draslík a zinok
- 0,47 gsacharidov
- 5, 44 g tukov
- 300 kj energie
- 2,17 gesenciálnych bielkovín
- 1,70 gnasýtených mastných kyselín
- 3,05 zdravých nenasýtených mastných kyselín
- 0,2 gcholesterolu.
Ak chcete aby sa vajíčko stalo vitamínovou bombou, plnou vitamínov a minerálov, nemali by ste ho pripravovať na oleji či tuku. Taktiež to nepreháňajte so soľou.
Vajíčko nie je iba slepačie
V dnešnej ponuke supermarketov, ale i drobných poľnohospodárov, nie je problém nájsť kačacie, husacie, morčacie, alebo prepeličie vajcia. Ich drobná nevýhoda je vyšší obsah cholesterolu. Ak patríte k ľuďom so zvýšenou hladinou cholesterolu, mali by ste siahať radšej po slepačích vajíčkach.
O tom, že vajíčka z voľného chovu vyzerajú i chutia neporovnateľne lepšie ako tie z klietok, nie je potrebné polemizovať. Okrem toho vajcia od sliepok, ktoré trávia celé dni zobaním trávy na slnku, obsahujú omnoho viac vitamínu D.
Vajcia „na zdravo“
Proteínové raňajky
Do zapekacej misy poukladajte krajce tmavého chleba. Na každý kúsok rozbite jedno vajíčko, jemne posoľte a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov. Keď je vajíčko hotové, misu vyberte a na chleby pridajte ľubovoľnú zeleninu. Týmto postupom sa plne vyhnete používaniu oleja.
Zdravý obed
Najskôr si pripravíme zeleninový šalát. K vajíčku sa hodí napríklad brokolica, paprika, opečená cibuľka, paradajky alebo cesnak. Použite však to čo máte radi. Fantázií sa v tomto prípade medze nekladú. Z byliniek môžete použiť koriander, alebo ligurček. Do hotového šalátu pridáme vajíčka na strateno. Ak chcete aby bol obed sýtejší pridajte quinou, alebo inú strukovinu, poprípade aj biely jogurt.
Ľahká večera
Ďalšia výborná kombinácia je vajíčko so špenátom. Na večeru si preto pripravte zdravé špenátové suflé. Lístky čerstvého špenátu sparte a posekajte. Do zohriateho mlieka potom pridajte vajíčka, trochu soli, korenie a špenát. Túto zmes vlejte do menších zapekacích mištičiek, ktoré vložte do pekáča s vodou. Na 180 stupňoch pečte asi 30 minút.
Pštrosie vajce patrí medzi skutočné delikatesy. 150 gramové vajce obsahuje iba 8 g tukov. V porovnaní so slepačím vajíčkom ho teda obsahuje podstatne menej.